Вс. Апр 28th, 2024

Provokacia

новости и аналитика Украины

Як може продаватися арештоване майно

1 min read

Auctioneer is hitting with gavel. Auction and Justice concept.

Раніше продаж арештованого майна здійснювався на закритих торгах, що проводилися серед обраного кола осіб. Для участі в таких аукціонах потрібно було мати «корисні» знайомства або давати хабар. Головними об’єктами виступали будь-які види арештованого та вилученого у боржників майна, що реалізовувалося по дуже низьким цінам.

В результаті, боржник, його кредитори та держава втрачали кошти, а збагачувалися лише посадові особи. Для того, щоб ліквідувати застарілі корупційні схеми, що панували на цьому ринку багато років, була створена система Прозорро.Продажі.

Вона представляє собою центральну базу даних лотів щодо продажу державного, комунального чи приватного майна. З 2016 року тут стало продаватися і майно, вилучене у боржників. В якості лотів можуть бути об’єкти нерухомості, автомобілі, обладнання, техніка, меблі та навіть одяг. На Прозорро продається майно збанкрутілих банків, підприємств та фізичних осіб. Продаж здійснюється через акредитовані торгівельні платформи, що надають консультаційні послуги та послуги з експертної незалежної оцінки майна. Дізнатися більше про призначення торгівельних майданчиків та їх головні функції можна тут sale.uub.com.ua.

Продаж арештованого майна на голландському аукціоні

Не дивлячись на те, що найпопулярнішими на даний час є англійські аукціони, для продажу арештованого майна частіше за все використовують аукціони голландського типу. З їх допомогою торги проводяться швидко та результативно. Багато підприємств, що мають не виконані кредитні зобов’язання, продовжують працювати, не виплачуючи кредит. А все із-за того, що процедура реалізації майна штучно затягується. З голландським аукціоном зробити це неможливо, тому що на них ціна лоту не збільшується, а поступово зменшується і може впасти зі 100% до 20%.

Для участі в голландському аукціоні необхідно спочатку обрати лот, ознайомитися з умовами його придбання, зареєструватись на торгівельному майданчику та сплатити гарантійний внесок. Цікавою особливістю аукціонів голландського типу є те, що приєднатися до них можна в будь-який час, навіть тоді, коли торги вже розпочались. Крім цього, важливою відмінністю «голландця» від аукціону англійського типу є те, що він відбудеться навіть тоді, коли учасник буде лише один. Що стосується максимальної кількості учасників торгів, то тут ніяких обмежень немає. Більше цікавої інформації про особливості та правила проведення аукціонів голландського типу можна отримати за посиланням https://sale.uub.com.ua/filter/arrested-property.

Якщо навіть після зниження ціни до 20% лот не був проданий, він буде об’єднаний з іншими такими лотами та проданий пакетом на наступному аукціоні. На нових торгах стартова ціна буде розпочинатися з 20% та продовжить падати. Завдяки цьому продавець зможе реалізувати навіть самі проблемні активи. Пакетними лотами цікавляться лише професійні гравці ринку, тобто компанії, діяльність яких пов’язана з роботою з боргами. Тому зазвичай саме вони виступають в якості головних покупців таких проблемних активів.

Copyright © All rights reserved.