Вс. Апр 28th, 2024

Provokacia

новости и аналитика Украины

Електронні сигарети і принцип обережності

1 min read

Куріння вбиває. Ця згубна і безглузда звичка є у жителів багатьох країн, де шкода від куріння давно вивчена і більшість курців бажають зав’язати, але не можуть через сильну залежності від нікотину.

Кинути палити дійсно складно, особливо без медичної та психологічної підтримки, не кажучи вже про те, що курця для початку потрібно переконати в тому, що йому потрібна допомога — більшість тих, хто вирішує кинути курити самостійно, не вдаючись до допомоги будь-яких альтернативних джерел, приречені на провал.

Люди залишаються завзятими курцями протягом десятиліть, в ході яких приблизно половина стикається з проблемами зі здоров’ям аж до летального результату. Наведені цифри дійсно лякають: лише в Сполученому Королівстві проживають 7 мільйонів активних курців і при цьому 3,5 мільйона смертей припадають саме на тютюнопаління, тоді як по всьому світу їх число зростає до 1 мільярда. Це означає, що приблизно кожен 14-ий курець в світі може померти від проблем зі здоров’ям, пов’язаних з курінням сигарет.

Сам факт існування такого явища, як тютюнопаління, є свідченням величезної систематичної помилки інститутів охорони здоров’я, адже вбивча шкоду тютюну давно доведена. Дія нікотину на організм давно вивчена і його ефект приблизно можна порівняти з впливом на організм кофеїну, що означає ймовірний потенційну шкоду для серцево-судинної системи, як і в разі систематичного споживання кави.

З цього можна зробити висновок, що основна шкода куріння виходить не стільки від нікотину, скільки від множини токсинів в сигаретному димі. Таким чином можна сказати, що альтернативні джерела нікотину, що не містять у своїй основі сигаретного диму, можуть послужити хорошою підмогою для людей, що кидають палити, адже їм не доведеться боротися з синдромом відміни.

На відміну від звичайних альтернативних джерел нікотину, таких як спреї і пластирі, вейп pod здатний найефективніше заміщати курцеві згубну звичку за рахунок подібних процесів інгаляції парою, який хай і не нешкідливий, але помітно менш токсичний, ніж сигаретний дим. Вейп відмінно заміщає як фізичні звички, так і різні соціальні та поведінкові атрибути куріння.

Зростання популярності електронних сигарет серед курців стало справжньою загрозою для ринків як тютюнової продукції, так і фармацевтики, пов’язаної з альтернативними джерелами отримання нікотину, що доводить потенціал до реальної зміни способів споживання нікотину в суспільстві, а значить і є передумовою до порятунку мільйонів життів активних курців від тютюнової шкоди.

Поширення електронних сигарет звернуло на себе увагу різних медичних організацій, в тому числі і Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, яка, як і всі інші, вибрала певну попереджувальну політику щодо даних пристроїв, яка полягала в тому, щоб заборонити або обмежити поширення вейпової продукції через недостатню вивченість її шкоди як в швидкої, так і в довгостроковій перспективі. Також висловлювалися побоювання про те, що використання вейпу може служити провідником до паління тютюну серед неповнолітніх вейперов, або привести до подвійного вживання, як вейпів, так і сигарет звичайних, а також і просто використовуватися тютюновими компаніями в якості лазівки в антитютюновому законодавстві.

Недавній сплеск випадків серйозних поразок легень в США, який спричинив за собою і кілька смертей був пов’язаний з вживанням похідних речовин конопляної рослини через випарники електронних сигарет, що призвело до того, що МОЗ США порекомендував заборонити використання вейпів в принципі.

Copyright © All rights reserved.